Sote kaatui, ongelmat eivät.

Sote kaatui, ongelmat eivät.

Sote siis kaatui ja hyvä niin. Hallituksen ”sulle-mulle valinnanvapaus-sotella” ei oltaisi parannettu ihmisten asemaa Satakunnassa.
Julkinen terveydenhuolto on uudistettava, mutta ei niin että kaikki rakennetaan uusiksi. Meillä on paljon toimivia ratkaisuja, joista nostan esimerkiksi Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän, jossa Eurajoki on mukana.
Raumalla sen sijaan on ongelmia, hoitoon pääsyssä ja palvelun laadussa. Olen jo aiemminkin kirjoittanut teemalla ”mitä jos Rauman seutu tekisi oman Sotensa?”.
On totta, että käsittämättömän laajaksi paisunut hallintohimmeli tulee ajaa hallitusti alas ja purkaa siitä pois tarpeettomat hallinnolliset rakenteet, vapauttaen näin resursseja välittömään hoivatyöhön. Alueen kunnat Rauma, Eura, Eurajoki ja Säkylä, voisivat tehdä yhteistyötä, mutta kuitenkin niin että lähipalvelut säilyisivät kunnissa. Tämän tyyppisen yhtymän vahvuutena olisi laajempi väestöpohja ja sitä kautta paremmat mahdollisuudet järjestää perustason ja perustason erikoissairaanhoidon palveluja, vaikkapa niin että Rauma toimisi keskuksena. Itse koen että näin voitaisiin parantaa koko seutukunnan asemaa ja parantaa hoitotasoa, sekä kilpailla osaajista nykyistä paremmin.
Tästä olisi tärkeää aloittaa keskustelut pikaisesti, sillä Pori-johtoisena mahdollisesti aloitettava Sata-Sote ei tule toteutumaan koko maakunnan laajuisesti. Syyn tähän voi nähdä ihan karttaa katsomalla.
Olisi varsin lapsellista uskoa että Pori-keskeinen Sote mitenkään parantaisi Rauman seudun tilannetta.
Valtakunnallisesti olisi toivottavaa, että Sote-valmisteluja jatkettaisiin parlamentaarisella yhteisvalmistelulla. Näin laajaa ja koko väestöä koskevaa asiaa on vietävä eteenpäin parlamentaarisesti kaikkien vaalien kautta eduskuntaan valittujen puolueiden yhteistyönä.
Tarvitsemme lisää Suomalaisia lääkäreitä ja hoitajia, tämä on fakta. Sen eteen olisi vihdoinkin tehtävä kaikki mahdollinen, sillä Suomalainen on nostettava tärkeimmäksi.

Comments are closed.