Koulutuksen alasajo on lopetettava.

Koulutuksen alasajo on lopetettava.

Keskusta ja Kokoomus toteuttivat massiivisen koulutuksen alasajon. Työssäni olen havainnut koulutuksen tason laskun viimeisten vuosien aikana. Työharjoittelijoiden kädentaidot ovat heikentyneet merkittävästi, syynä tähän on liian pieni työnopetus. Monesti oppilas opetetaan käyttämään työkaluja, vasta kun hän menee ensimmäiseen harjoittelupaikkaansa. Tämän kaltaisia viestejä kuuluu joka puolelta Suomea ja useilta eri aloilta.

Samaan aikaan hallitus olisi halunnut helpottaa työperäistä maahanmuuttoa ja poistaa tarveharkinnan. Suomalaiset ansaitsevat parempaa koulutusta, kädentaitojen opettamiseen pitää panostaa. Meillä ei ole varaa hukata yhtään käsiparia, sillä tekeviä käsiä tarvitaan jatkossakin, mikä on selkeästi koulutuspolitiikassa unohtunut. Hyvä ammatillinen peruskoulutus antaa myös tärkeän pohjan jatko-opiskeluille, ilman riittävää ammatillista osaamista on paljon vaikeampaa opiskella esimerkiksi insinööriksi. Suomalaisia osaajia tarvitaan tekijöiksi ja työnjohtajiksi, jos halutaan ylläpitää laadukasta palveluverkostoa, jossa palvelua saa omalla äidinkielellään.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on ehdottanut pitkäaikaistyöttömien käyttämistä hoitoalalla. Todella käsittämätöntä puhetta, sillä kaikkeen työhön olisi saatava koulutusta. Mielestäni pitkäaikaistyöttömille pitäisi ensisijaisesti tarjota koulutusta, jolla on mahdollisuus työllistyä. Seudulliset eroavaisuudet olisikin otettava entistä paremmin huomioon. Esimerkiksi Rauman seudulle tarvittaisiin laivanrakentajia, tekemään telakan saamia tilauksia, vai meinataanko nämä laivat tehdä ulkomaalaisten voimin? Olkiluoto 3 toimikoon surullisen huonona esimerkkinä tästä.

Suomalaisten on saatava tasokasta koulutusta, vain näin voimme tehdä tasokkaita tuotteita ja palveluita ja vain näin voimme päästä työllisyydessä lähemmäksi tavoiteprosenttia 75%. Suomalainen on nostettava tärkeimmäksi!

Comments are closed.